ANNONSSAMARBETE MED BYGGFÖRETAGEN

Büsra Yildiz spännande jobb gör skillnad i samhället – både ovan och under jord

Ett utmanande jobb fullt av utvecklingsmöjligheter – så beskriver Büsra Yildiz, 27, sitt arbete som låter henne lösa problem på daglig basis och tagit henne ner under jord.
– Det viktigaste med yrket är nog att man motiveras att göra en skillnad i samhället.

Står du i valet och kvalet om att stanna på ditt jobb eller funderar du på om det är dags att byta karriär? Att det finns ett hav av valmöjligheter kan kännas övermäktigt för de allra flesta och oftast är det kanske först när man blivit lite äldre som man känner att det är dags att testa något nytt och något som känns viktigt i hjärtat. Då är det lätt att tänka på yrken där man gör något för andra som kanske läkare, sjuksköterska, polis eller förskolelärare. Men det finns fler yrken där man får förändra, påverka och göra betydelsefulla insatser. Någon som gärna säljer in byggbranschen är Büsra Yildiz, 27 år.

Utvecklingsmöjligheterna är stora och det är ett spännande jobb fullt av utmaningar och intressanta människor. Jag motiveras utav att se alla involverade arbeta gemensamt. Att få se slutresultatet och att stolt kunna säga ”vi gjorde det!”.

Büsra Yildiz

Büsra Yildiz arbetar som arbetsledare på bussterminalen vid Slussen. I hennes roll är hennes huvudsakliga uppgifter att se till att produktionen flyter på enligt tidplan och på ett säkert sätt.

– Det är mycket fokus på att lösa tekniska problem som uppstår samt den logistiska biten. Det är kul och lärorikt och man får träffa många nya människor och arbeta tillsammans mot ett slutmål på ett effektivt och säkert sätt.

En dag på arbetet

Under en vanlig dag på jobbet granskar hon ritningar, bokar in resurser och beställer material. Det är hon som ser till att de har allting på plats som behövs och hon informerar personal om dagens arbetsuppgifter samt följer upp tidplan.

– Det viktigaste är att alla vet vad som ska göras och att de känner sig säkra på arbetsplatsen. Under dagen eller oftast efter dagens slut skriver jag i dagboken om vad vi har gjort.

Büsras arbetsfördelning

15% möten
20% kontorsjobb
65% i produktion

Men hur ska man vara för att passa för ett jobb inom byggbranschen?

– Det finns otroligt mycket man kan välja när det kommer till bygg som kräver olika kvaliteter. Men det viktigaste är nog att man motiveras av att göra en skillnad i samhället, vara en god samarbetare, ansvarstagande och analytisk.

Man lär sig något nytt varje dag

Büsra gick en YH-utbildning på Nackademin som hette ”Anläggningsingenjör Infrastruktur” och hon gillade att utbildningen hade en nära kontakt med byggbranschen. Under praktikperioden samt under något som kallas ”branschdagar” fick hon och de andra studenterna nätverka med många olika företag inom branschen.

– Lärarna hade själva många års erfarenhet inom bygg och kunde berätta om deras karriärutveckling, säger hon.

Hon fortsätter;
– Du kommer att komma långt med ett starkt intresse. Man lär sig något nytt varje dag! I denna bransch kommer du aldrig att bli fullärd. När det kommer till matte i min roll är det mycket geometriska beräkningar, olika skalor, grunder i trigonometri, överslagsräkningar och enklare ekvationer. Det viktigaste är viljan att lösa problem och det är den roligaste biten!

Människor som får höra vad Büsra jobbar med blir ofta fascinerade och ställer många frågor. Andra utbrister ”jag skulle aldrig kunna göra det”. Men hennes eget största problem är att hon har väldigt svårt att släppa taget om jobbet efter arbetsdagens slut.

Jag tar gärna med mig jobbet hem.

Men jobbet innebär också att man får göra spännande saker ibland.

– Jag har fått dyka ner i en gammal VA-tunnel tillsammans med två andra kemdykare, vi var fullt utrustade med kemdräkt samt syretank och vi kommunicerade med varandra via radio, berättar hon.

Läs också:

Elisabeth Matsolos karriärsbyte går som en dans – tempot är högt och sällan tråkigt!

Camilla Åström bytte från ett jobb inom mode till ett i byggbranschen – största likheten är kreativiteten

Vill du också förändra ditt liv och testa något nytt?

Att yrkesväxla in i bygg- och anläggningsbranschen kanske är just din framtid. Att få vara med och påverka samhällets utveckling och bygga något bestående kan ge arbetslivet den där extra kryddan som du kanske saknar. I dag kan man enkelt yrkesväxla genom att gå en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH).

Läs mer om hur du kan yrkesväxla på Byggföretagens sida på Studentum.se