ANNONSSAMARBETE MED BYGGFÖRETAGEN

Elisabeth Metsalos karriärsbyte går som en dans – tempot är högt och sällan tråkigt!

Elisabeth Metsalo, 32 år utbildade sig först till dansare innan hon sadlade om till en karriär inom byggbranschen.
– För mig kändes det som ett självklart val. Vi är fyra syskon som alla jobbar inom byggbranschen så någonstans har jag nog blivit skolad till att intressera mig för ett byggrelaterat yrke.

När Elisabeth Metsalo ville karriärsskifta från dansen började hon en utbildning till betongingenjör på FEI, Företagsekonomiska institutet. En utbildning som är anpassad för att fylla ett behov på arbetsmarknaden vilket Elisabeth tyckte var bra.

I dag jobbar hon som projektingenjör på Strabaag och har hand om kvalitet- och riskarbetet på sin arbetsplats.

Elisabeths arbetsfördelning

70% framför datorn
25% i möten
5% på byggarbetsplatsen

– Målet är att ha ett systematiskt arbete där rutiner följs och risker eller problem identifieras i tid för att kunna motverkas. Mycket av jobbet är att samordna, uppdatera liggare, ha kontakt med beställaren och förbereda dokumentation. Jag jobbar ständigt mot en deadline och arbetet är också utformat till stor del efter det.

"Jag har aldrig tråkigt"

Elisabeth tycker det är spännande att få följa en process från början till slut vilket är precis det hon får göra hela tiden inom byggbranschen.

– Det händer mycket och jag är ständigt aktiverad. Jag har aldrig tråkigt på jobbet och jag lär mig nya saker varje dag. Det känns bra att jobba med något som innebär att jag gör förbättringar på min arbetsplats.

Att jobba med det Elisabeth gör innebär att hon behöver vara lösningsorienterad och lyhörd för förändringar. Det är inte sällan allt kastas om och mycket kan hända på en och samma gång. Då gäller det att kunna hålla sig lugn.

– I de flesta yrken vill man prestera, men jag kan speciellt känna igen mig från disciplinen och uthålligheten man behöver som dansare. Att kunna prestera och skapa något som sedan ska användas, säger Elisabeth.

En speciell känsla nere i berget

Elisabeth berättar att många är nyfikna på hennes yrke och även om mycket av hennes jobb är administrativt så måste intresset för byggandet finnas där. Vissa oroar sig också innan för att det ska vara mycket matematik i arbetet.

– För min del så skulle jag inte klara jobbet så bra om jag inte skulle kunna räkna ut vissa saker och se samband. Det handlar inte om tekniskt avancerade moment, men det hör ihop med att få jobbet att flyta på.

Ibland händer det såklart extra spännande saker på jobbet som att första gången vara nere i tunneln som hon och kollegorna jobbar med att driva fram.

– Det är en speciell känsla nere i berget. Det är ett helt nytt utrymme som växer fram och det är fascinerande att det kan växa fram och bli till en förbifart genom Stockholm till slut, säger hon.

Elisabeths 3 anledningar att välja byggbranschen

1. Gillar man förändringar så är byggbranschen perfekt. När man jobbar i projekt på olika etableringar byter du arbetsplats beroende på vart projektet är och vad det är som byggs, vilket kan medföra variation både vad gäller plats och arbetslag.

2. Byggbranschen är spännande och det finns alltid nya saker att lära sig från kollegor och olika arbetsgrupper.

3. Tempot är högt och man har sällan tråkigt på jobbet.

Läs också:
Camilla Åström bytte från ett jobb inom mode till byggbranschen – största likheten är kreativiteten

Büsra Yildiz spännande jobb gör skillnad i samhället – både ovan och under jord

Vill du också förändra ditt liv och testa något nytt?

Att yrkesväxla in i bygg- och anläggningsbranschen kanske är just din framtid. Att få vara med och påverka samhällets utveckling och bygga något bestående kan ge arbetslivet den där extra kryddan som du kanske saknar. I dag kan man enkelt yrkesväxla genom att gå en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH).

Läs mer om hur du kan yrkesväxla på Byggföretagens sida på Studentum.se